KIK 34
Propozycje zdrowych posiłków- sprawdzonych i polecanych przez rodziców, uczniów i nauczycieli PSP 3
Sałatka Ziemniaczana
Składniki:
4 duże ziemniaki, 2 świeże ogórki, 3 kiszone ogórki, rzodkiewka, 3 jajka, 1 jogurt naturalny, koperek, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w skorupkach. Po ugotowaniu obrać i odstawić do wystudzenia. Ugotować jajka. Wszystkie produkty pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Potem wymieszać całość, zalać jogurtem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość posypać dużą ilością posiekanego kopru.
SMACZNEGO!!!!!!!!!
Rodzic- Justyna Denkiewicz
Sałatka kalafiorowa
Składniki :
Kalafior, ryż, ogórek świeży, jajko , majonez, przyprawy (sól, pieprz )
Wykonanie :
Kalafior ugotowany rozdrobić ,ryż ugotować na sypki ,Wszystko pokroić i wymieszać .Dodaj majonez i przyprawy .
Rodzic- Grygiel Mirosława
Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Składniki :
150 g makaronu ( świderki ale nie koniecznie ), 50 g szpinaku, oderwane łodyżki , 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia, 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w paseczki, 1 ząbek czosnku, posiekany, 2 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu, 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%,oliwa z oliwek extra virgin, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 ćwiartki cytryny do podania.
Przygotowanie:
Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie na patelnię włożyć szpinak, podlać 2 – 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko zrumienić. Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał, estragon, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem.
Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.
Uczennica Amelia Bzymek
Sałatka warstwowa
kapusta pekińska , ogórek świeży, cebula, pomidor, pęczek szczypiorku, sól i pieprz do smaku, jajko na twardo, majonez, starty żółty ser
przygotowanie
kapustę pokroić w paseczki, ogórek i pomidor pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka, jajo pokroić w plastry
Wszystkie składniki układać warstwowo i przykryć warstwą majonezu.
Uczennica -Nowak Aleksandra
Zdrowa sałatka
Składniki:
Banan, mandarynka, ciemne winogrono, zdrowy błonnik
Przygotowanie:
Banana kroimy na plasterki. Mandarynkę obieramy ze skórki i rozdzielamy na pojedyncze części. Winogrono kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dodajemy dwie spore garści zdrowego błonnika. Wszystko mieszamy. Przekładamy do salaterki. Smacznego!
Rodzic Barbara Gacoń
Makaron z cukinią
Składniki
Duża garść makaronu pełnoziarnistego, 1 mała cukinia – starta na wstążki na tarce, łyżka oliwy z oliwek, czosnek, pestki dyni, ziarna słonecznika, 4-5 oliwek przekrojonych na pół na 1 porcję
Przygotowanie
Makaron ugotować i odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Wrzucić wstążki cukinii i bardzo krótko poddusić tylko do miękkości. Wymieszać z makaronem.
Smacznego
nauczyciel-Beata Kołodziej
Kasza gryczana z serem feta
Składniki
Kasza gryczana – 2 woreczki, ser Feta , słoik suszonych pomidorów, duży pęczek pietruszki
Przygotowanie
Kaszę ugotować na sypko , wystudzić i przełożyć do miski. Ser feta pokroić w kostkę, suszone pomidory pokroić w paski, pietruszkę drobno posiekać. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i podlać jedną łyżką oliwy spod suszonych pomidorów. (Jako danie obiadowe dla 4 osób jako sałatka dla 6-8 osób.)
Smacznego
nauczyciel- Anna Pronobis
Sałatka z kurczaka
Składniki
4 piersi z kurczaka,główka sałaty,4 pomidory,2 ogórki szklarniowe lub 4-5 ogórków gruntowych, 150 ml jogurtu naturalnego z minimalną ilością tłuszczu 0,1 – 1,5 g/100g, przyprawy: czosnek, kolendra, pieprz, musztarda, kminek, kurkuma, imbir, cynamon, chili, majeranek, mięta, cebula, kwasek cytrynowy, sezam, len, goździki, gałka muszkatołowa, cukier, koper, liście selera, kozieradka.
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm, usmażyć beztłuszczowo pod przykryciem na patelni teflonowej. Do kurczaka dodać mieszankę przypraw, np. zawierającą większość wyżej wymienionych w składzie przypraw. Sałata: opłukać liście w zimnej wodzie, następnie porwać je na drobne fragmenty i wrzucić do miski. Pomidory i ogórki pokroić na małe cząstki i dodać do sałaty. Do warzyw dodać jogurt i przyprawy (koper, bazylia, pieprz, sól) według własnego uznania. Wymieszać. Na przygotowanych talerzach rozłożyć większą ilość sałatki. Na sałatę kłaść usmażone kawałki mięsa. Dodatkowo można ozdobić talerz ogórkiem małosolnym (kiszonym) i ćwiartkami pomidorów.
Uczennica Daniela Garcia
Rolada szpinakowa z łososiem
Ciasto:
3 jajka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki bułki tartej, proszek do pieczenia (czubek łyżeczki), 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego HORTEX (rozmrozić na sitku), szczypta gałki muszkatołowej ( czubek łyżeczki), sól i pieprz
Wykonanie ciasta:
białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, sól i pieprz i gałkę muszkatołową, powoli dodawać odsączony szpinak – po łyżce. Blachę wyłożyć papierem, rozłożyć masę szpinakową równo i piec 30 min w temp. 150st.C., Po upieczeniu wyjąć i zwinąć ciasto w roladę ( z papierem) na ok. 2 godziny
Masa:
serek naturalny TUREK 400 ml, koperek, ½ śmietany 250 ml 30%, sól i pieprz, 1łyżeczka żelatyny rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, łosoś
Wykonanie masy:
Ser miksować aż będzie pulchny, dodać śmietanę i miksować, następnie dodać żelatynę . Miksować na koniec wrzucić posiekany koperek. Posmarować ciasto serem i układać łososia i zwinąć .Zawinąć folią i do lodówki. Kroić w plastry.
Rodzic- Agnieszka Sierpień
Sałatka z rukolą
Rudola, 3 szt. Kiwi, 3szt. mandarynki, łosoś wędzony, pomidorki koktajlowe, ser pleśniowy naturalny
Sos:
3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, sok malinowy
Uczennica Marika Sierpień
W ramach Projektu KIK/34 „Edukacja i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej w przedszkolach, szkołach…”, w dniu 29.03 2014 uczniowie naszej szkoły z klas III a, IV b i IV a, VI a pod opieką Anny Pronobis, Marty Maciąg i Beaty Kołodziej wzięli udział w Rajdzie pieszym Zawichost 2014
Cele rajdu to:
Propagowanie hasła PTTK- Turystyka łączy pokolenia”,
Poznawanie walorów krajoznawczych Wyżyny Sandomierskiej,
Powitanie wiosny w plenerze,
Rozbudzanie pasji krajoznawczych wśród dzieci i młodzieży,
Propagowanie turystyki kwalifikowanej,
Zachęcanie dzieci do aktywnego spędzania czasu wolnego.
Szybki marsz to najtańsza i najbezpieczniejsza forma ruchu, która zapobiega chorobom cywilizacyjnym. Wyrabia u dzieci wytrzymałość poprawia kondycję i pomaga utrzymać zgrabną sylwetkę. Uczestnicy rajdu rozpoczęli swoja przygodę w centrum Zawichostu gdzie zwiedzali okoliczne zabytki a następnie udali się na trasę Rajdu – Zawichost- Garbów Stary. Zwiedzając okolice pokonali trasę około 10 km. Największą atrakcją trasy okazało się strome zejście do wąwozu ścieżką zabezpieczoną linami. Wszyscy uczniowie pokonali trasę bez problemu. Po dojściu do Garbowa czekało na nich ognisko rajdowe z pieczeniem kiełbasek. Zmęczeni ale uśmiechnięci, opaleni i pełni wrażeń wrócili do Ostrowca.
Anna Pronobis
Marta Maciąg