Ekspedycja do krainy smaków

Ekspedycja do krainy smaków

06-03-2018

W środę, 31 stycznia, uczniowie klasy III b uczestniczyli w niecodziennych zajęciach. Wybrali się na wycieczkę edukacyjną do Tesco, by przeżyć tam „Ekspedycję smaków” w ramach programu „Od uprawy do potrawy”.

Uczniowie rozpoznawali smaki znanych warzyw i owoców krajowych i egzotycznych, jak mango, awokado i poznawali nowe smaki nieznanych dotąd owoców, jak gruszki nashi. Rozpoznawali i próbowali różnorodnych bakalii. Następnie zastanawiali się, które produkty zbożowe i mleczne są bardziej cenne dla naszego organizmu. Przy każdym dziale musieli znaleźć ukryte naklejki, które przydały się w tworzeniu piramidy żywieniowej. Dowiedzieli się także, na co powinni zwracać uwagę czytając etykiety na produktach, jakich składników unikać. Uczniowie mieli także okazję zobaczyć sklep od strony magazynów, dowiedzieć się, w jaki sposób rozładowywany jest towar z samochodów.

Największą jednak atrakcją było samodzielne skomponowanie deseru z jogurtu naturalnego oraz różnych owoców, bakalii, nasion, takich, jak rodzynki, żurawina, borówki, banany, mandarynki, pestki dyni.  Otrzymali pomoce do wykonania doświadczeń pogłębiających ich wiedzę, między innymi o prawidłowym przechowywaniu żywności, zdrowym odżywianiu. Ale doświadczenia wykonają już podczas zajęć w szkole. JAN