„Krówkarenca”
„Krówkarenca”
W dniu 7 marca 2017r. uczniowie klas trzecich naszej szkoły wraz z opiekunami i rodzicami uczestniczyli w warsztatach technologii produkcji Krówek Opatowskich w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Opatowie. Warsztaty odbyły się w „Krówkarence” działającej przy OSM w Opatowie. Udział w warsztatach miał na celu przybliżenie dzieciom tajników procesu produkcji tradycyjnych cukierków produkowanych ręcznie od ponad 30 lat wg tej samej oryginalnej receptury i niezmienioną metodą. Wycieczkę tę uczniowie potraktowali jako lekcję pokazową w terenie, pozwalającą poznać jak wygląda praca przy produkcji krówek. Jednym z punktów wycieczki było obejrzenie pokazu multimedialnego, w którym przedstawiona została historia Krówki Opatowskiej oraz prezentacja krojenia cukierków. Następnie pod kierunkiem pani prowadzącej dzieci uczyły się trudnej sztuki pakowania (zawijania) krówek – nie było łatwo, ale dali radę. Każde dziecko zabrało ze sobą własnoręcznie zawinięte w oryginalne etykiety krówki, które spakowały w unikalny kolorowy kuferek. Wszyscy skorzystaliśmy ze słodkiej oferty kawiarenki „Krówkarenki”. Uczestnicy wycieczki zjedli słodki poczęstunek przygotowany przez gospodarzy, a także mieli możliwość zakupu świeżych krówek i innych smakołyków na miejscu. Pogoda nam dopisała, więc wróciliśmy „ze słodkiej i smacznej” wycieczki bardzo zadowoleni. TK